KILPAILUTIEDOTE
 
 
                                                        26.5.2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BOAT RACE UUSIKAUPUNKI 2012 OFFSHORE 16.-17.6.2012
 
Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n alla ajettavat moottorivenekilpailut Suomessa rajoittuvat kahteen pääryhmään rata- ja offshore veneluokkiin. Ensimmäinen, vuonna 2010 Ukissa järjestetty Boat Race kilpailu oli rataveneluokille. Vuonna 2011 järjestetty Boat Race oli offshore kilpailu. 
Tänä vuonna 16. ja 17.6. järjestetään Boat Race 2012-kilpailu offshore-luokille, tarkemmin sanottuna Offshore 3B, 3C, V50, V150 ja jokamiesluokalle.
Rata
Offshore kilpailut ajetaan nimensä mukaisesti kaukana rannasta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kierretään ennalta määrätty reitti eli rata, joka ulottuu sisäsaariston ulkopuolelle. Reitin pituuden tulisi olla noin 60…70 merimailia. Usein reitti on lyhyempi ja se kierretään moneen kertaan kuten meilläkin. Kaksipäiväisessä Boat Race kisassa ajetaan molempina päivinä eri reitti, joiden yhden kierroksen pituus vaihtelee 12 ja 13,6 mpk:n välillä. Kierroksia ajetaan kaikkiaan viisi.  Reitin lähtö ja maali ovat Hepokarin satama-altaassa. Koska kaikki veneet kiertävät radan 5 kertaa, käyvät veneet kääntymässä kilpailun kuluessa satama-altaassa noin 10 min välein. Itse reittejä on kaksi ja niistä toinen eli pohjoinen ajetaan lauantaina ja se menee pohjoista väylää pitkin ulos, Laatiskerin ohi ja sieltä Kirstan suntin kautta takaisin. Sunnuntaina ajetaan toinen eli eteläinen reitti, joka kulkee Kirstasta ulos, ja sieltä Hylkimysten kautta takaisin.
Kilpailun kulku
Lähtö tapahtuu ns. mastervenelähtönä, eli lähettäjävene ajaa edellä noin 30 solmun nopeudella ja kilpaveneet perässä pyrkien samaan linjaan masterveneen kanssa. Kun kilpaveneet ovat samassa linjassa, nousee vihreä lähtölippu masterveneestä ja kilpaveneet kiihdyttävät täyteen vauhtiin. Lähtö on näin tapahtunut.
Kaikki luokat lahtevät yhtäaikaa, yhteislähtönä. Viime aikoina on kilpailuihin osallistunut yhteensä noin 25 kilpavenettä, jakautuen pääasiassa C3 ja V150 luokkien kesken. Mikäli kaikkiin luokkiin ei saada tarpeeksi osallistujia, kyseisen luokan yksittäiset veneet osallistuvat jokamiesluokkaan.
 Kilpailun jännitys piilee pitkälti tilanteiden ja olosuhteiden vaihtelussa. Toiset veneet toimivat paremmin aallokossa kuin toiset. Vastaavasti ne taas saattavat jäädä suojaisemmissa paikoissa tyynen kelin vehkeille. Katamaraaneja taas voidaan leijuttaa ilmapatjan päällä vastatuuleen ajettaessa, jolloin ne kulkevat kovempaa ja myötätuulessa tilanne kääntyy.
Laji vaatii hiukan perehtymistä eri veneisiin ennen kuin se aukeaa katsojalle, mutta ilman syvällisempääkin paneutumista lajiin voi tulla seuraamaan vauhdikasta menoa.
Katsomo
Yleisön katsomapaikat sijaitsevat maalla Suukarin niemessä ja Hepokarin satamassa ja merellä Vilissalon ja Nuhjan välissä sekä Hepokarin laiturin ja Pietarinkarin välissä. Toivotaan, että yleisö noudattaa turvaveneiden ohjeita ja välttävät tarpeetonta kulkua rata-alueella. Kilpaveneitä koskevat kylläkin meriteiden säännöt siinä missä muitakin aluksia, mutta koska kyseessä on kilpailu, olisi kohteliasta jos siviiliveneet eivät turhaan liikkuisi rata-alueella. Radan varrelle saa mielellään mennä seuraamaan kilpailua ennen lähtöä ja sieltä voi poistua kilpailun jälkeen. Kilpailu kestää noin 1,5 tuntia.
  Kilpailukeskus eli varikko sijaitsee Suukarintie 6:n piha-alueella, jossa pääosa maatoiminnoista tapahtuu. Siellä ovat mm. tiimienteltat sekä sieltä veneet lasketaan vesille. Yleisöllä on varikkoalueelle vapaa pääsy, tai paremminkin yleisöä toivotaan saapuvan sinne. Kilpailukeskuksessa sijaitsevat lisäksi mm. tulospalvelu, kahvikoju, oheisohjelmat ja siellä on sunnuntain kilpailujen palkintojenjako. Yleisö pääsee seuraamaan tiimien toimintaa telttojen ulkopuolelta ja mekaanikkojen sekä pilottien kanssa voi vaihtaa mielipiteitä.
Boat Race illanvietto
Kilpailun iltajuhla vietetään Ravintola Purjehdusseuran Paviljongilla Pietarinkarissa lauantaina klo 18.00 alkaen. Ohjelmassa on iltabufee, lauantain kilpailun palkintojenjako ja tanssia DJ :n tahdittamana. Iltajuhla on avoin tilaisuus kaikille. Sinne ovat tervetulleita kilpailijoiden lisäksi myös järjestäjät ja yleisö. Illalliskortteja voi tiedustella ravintoloitsijalta 040 5549071/Tapio. Vesibussikuljetus lähtee Kalarannasta tunnin välein.
Lyhyesti esiteltynä Offshore luokat.
Jokkis- eli jokamiesluokka
Uusikaupunkilaisittain kilpailusta mielenkiintoisen tekee se, että siinä ajetaan jokamiesluokka. Tähän luokkaan voi osallistu melkein millä vain moottoriveneellä, joka saavuttaa vähintään 40 solmun nopeuden. Rannoiltamme löytyy siis monta sellaista venettä, jolla on mahdollisuus osallistua tähän luokkaan. Jokamiesluokka on varsin rento luokka, sillä siinä ei kilpailla hampaat irvessä, vaan pääasiassa fiilistellään samanhenkisten veneenomistajien kesken. Oikeastaan ainoa varustus, mitä normaalivarustuksen lisäksi jokkisluokassa vaaditaan, on kypärä. Tarpeen vaatiessa voidaan jokamiesluokkaan muodostaan kaksi tai useampi eri luokka esim. yli- ja alle 200hv.
 
 


OFF 3A, veneessä oleva luokan tunnus: A
Kansainvälinen luokka, yksirunkoinen, Moottori 115hv EPA-perämoottori, Vene esim. Aero, Argo, Tintorera, Pituus min. 5,75 m, Paino min. 550 kg, Nopeus n. 110 km/h
 
OFF 3B, veneessä oleva luokan tunnus: B
Kansainvälinen luokka, katamarani, Moottori 90 hv perämoottori, 115hv EPA-perämoottori
Vene esim. Aero, Argo, Beecraft, Batboat, Twister, Pituus min. 5,00 m, Paino min. 500 kg, Nopeus n. 130 km/h
 
OFF 3C, veneessä oleva luokan tunnus: C
Suosituin kansainvälinen luokka. moottori 200 hv EPA-perämoottori, Vene esim. AHB, Argo, Batboat, Hydrocat, Twister, Pituus min. 6,50 m, Paino min. 845 kg, Nopeus n. 160 km/h
 
V50, veneessä oleva luokan tunnus: J
Pohjoismainen "nuorisoluokka" yksirunkoveneille, kuljettajalla ikäraja 15 vuotta ja navigaattorilla 13 vuotta. Moottori 50 hv, Vene esim. Argo, Dalla Pieta, Piraya, TG, Pituus min. 4,15 m, Paino min. 300 kg (min. 450 kg kuljettajineen), Nopeus n. 80 km/h
 
 
V150, veneessä oleva luokan tunnus: Z
Pohjoismainen luokka yksirunkoveneille. Moottori 150 hv tehdasvalmisteinen vakioperämoottori
Vene esim. Aero, Argo, Crum, Frode, Hotshot, Tintorera, Yamarin, Pituus min. 5,70 m,  Nopeus n. 120 km/h, Veneen ja
miehistön min. paino riippuu käytetyn moottorin tehosta seuraavasti: Moottoti
150 hv – paino 840 kg, 140 hv – 785 kg,
130 hv – 725 kg, 120 hv – 670 kg.
 
V300, veneessä oleva luokan tunnus: X
Pohjoismainen luokka yksirunkoveneille. Moottori 300 hv perämoottori / 325 hv sisämoottori
Vene Aero, Argo, Batboat, Crum, Hotshot, Tintorera, Pituus min. 7,10 m, Paino min. 1350 kg, Nopeus n. 140 km/h